Årets fineste utstilling

 

 

Denne våren har Nils Myklebust besøkt samtlige barneskoler i kommuna. Målet? Å lage den fineste fiskeutstillingen som Vågsøy noen gang har sett.

Ideen rundt skolebesøk og fisk har vi hatt med oss helt siden første året. Også da var det Nils som var primus motor. Fokus på fiske, kystkultur og ikke minst fisk som mat står Måløy Havfiskefestival nært. «Om vi skal gjøre jobben vår skikkelig må vi gjøre litt i mellom festivalene også. Vi synes det er viktig at barna våre øker kunnskapen de har til fisk som råvare. Det er denne vi har bygd opp samfunnet vårt på og den vil alltid være viktig for Vågsøy», sier Nils som har kosa seg på besøkene.
I år har han besøkt 5. og 6. klasse ved barneskolene. Med seg har han hatt fiskeslag som torsk, uer, breiflabb, hyse, lyr, sei, lange brosme, makrell, havmus og pigghå.  Elevene har fått skjære, tilberede, smake og lære. Etter besøket jobber elevene videre med prosjektet, som til slutt blir til en stor utstilling som vises frem under festivalen.

 

 

Nils er klar på at elevene blir engasjert: Så og si 100% av elevane smakte på fisken og de var overrasket over hvor enkelt å godt det egentlig var. Noen av elevane sa ” Dette skal jeg hjem til mamma og pappa og lage, for det er så enkelt.” Alle elevane var spesielt interesserte i selve øynene på fisken og tungen.

Ellers så spurte de mange spørsmål og var svært interesserte, så jeg er spent hva dei har funne ut om de enkelte fiskeslagene.

Målet med dette er at elevane selve skal søke kunnskapen om hele verdikjeden, ifra at fiskerne reiser ut for å fiske, hva område de fisker i og hva fisken blir brukt til ute i verden, på denne måten så forsøker vi å øke kunnskapen om dette og at kanskje noen av elevane vil velge et eller annet yrke og utdanning innenfor fiskerinæringen.

Snart blir det også bedriftsbesøk: «Snorre Seafood har tatt i mot oss før og har takket ja i år også. Vi dekker buss for elevene som har lengre reisevei slik at alle får muligheten til å delta. Det å se hvor fisken blir bearbeida, hva som gjøres og hvordan – det er det mye læring i. Mange av disse ungene skal en gang inn i fiskerinæringen, på en eller annen måte. Da er det veldig hyggelig å kunne gi de et innblikk i vår verden allereie nå».

De ulike klassene konkurrerer nemlig i å lage den fineste «plakaten» for sitt fiskeslag. Utstillingen vil bli vist frem på biblioteket under årets festival. Der kan alle stikke innom hele uka for å stemme på sin favoritt, og saman med jurystemmene vil dette være avgjørende.

Selve kåringen vil være lørdag 5. august i Rorbua. Nøyaktig tid vil vises i det endelig programmet.